Skip to main content

Een nieuwe fase: Life Sciences & Health 010 warm overgedragen aan Rotterdam Square

Na een succesvolle periode van ruim acht jaar is het netwerk Life Sciences & Health 010 toe aan een nieuwe fase, waarin nog meer groei kan worden gerealiseerd. De activiteiten worden in de komende periode warm overgedragen aan Rotterdam Square, de kwartier makende campusorganisatie voor de nieuwe Erasmus MC Health Tech Campus. In dit artikel lees je meer over deze overgang.

Een beslissing vanuit kracht. Zo kun je de overgang van Life Sciences & Health 010 (LSH010) naar Rotterdam Square zeker noemen. Na ruim acht jaar van aanjagen en promoten draagt de gemeente Rotterdam vol vertrouwen het stokje over aan deze nieuwe organisatie, die de life sciences & health-sector in de regio Rotterdam gaat door ontwikkelen en naar een nóg hoger niveau gaat tillen. Het is het einde van een tijdperk, maar tegelijkertijd het begin van een nieuwe fase.

Medische en economische waarde

De gemeente Rotterdam is trots dat na ruim acht jaar van inspanningen partners uit de LSH-sector het voortouw gaan nemen. In 2014 pakte de gemeente – mede vanuit de zogeheten sectoraanpak –zelf de leidende rol in het initiëren, bouwen en versterken van een netwerk in de sector life sciences & health (destijds nog medische zorg geheten) in de regio Rotterdam. Niet alleen omdat de sector een belangrijke bijdrage levert aan de gezondheid van de Rotterdammers (en andere mensen wereldwijd), maar ook vanwege de economische waarde voor de stad. Naast bedrijven en (zorg)organisaties die direct actief zijn in life sciences & health, is er een groot netwerk van onder meer IT-bedrijven, ontwerpbureaus, onderwijsinstellingen en andere adviseurs die de sector ondersteunen en mede vormgeven en ontwikkelen. Dat maakt de LSH-sector één van de grootste werkgevers van de stad en één van de belangrijkste economische sectoren van de regio.

Innovatie stimuleren

De gemeente Rotterdam zag het als haar taak om a) de sector als geheel te promoten, b) innovatie in de gezondheidszorg te stimuleren en c) het economische vestigingsklimaat te versterken. Vanuit die rol als trekker en aanjager ontstond LSH010, een initiatief waarmee de gemeente bedrijven, (zorg)organisaties en instellingen de afgelopen jaren verenigde. Dit gebeurde op meerdere manieren: door een (internationaal) podium te bieden aan Rotterdamse bedrijven en ondersteuning te bieden aan startups en scale ups. Maar vooral ook door partijen samen te brengen, kennis te delen en samen te werken aan grote opgaven en innovaties.

Online en offline verandering

Die verbinding ontstond online, via de website www.lifesciencesandhealth010.nl en de bijbehorende social media kanalen. Op het online platform werd onder meer kennis en nieuws gedeeld, kregen bedrijven de kans om zich via interviews te profileren en was een overzicht te vinden van alle partners van het LSH010-ecosysteem. Ook offline werden partijen aan elkaar verbonden, onder meer via evenementen en bijeenkomsten. Zo groeiden de LSH010-ontbijten uit tot een begrip. Gemiddeld kwamen 180 tot 200 professionals elk kwartaal samen voor de presentatie van succesvolle cases, vooraf geïnitieerde één-op-één-ontmoetingen én een gezond ontbijt. Deze sessies vonden plaats in de Rotterdam Science Tower, waar ook de Life Sciences & Health Hub gevestigd is. Dit is dé plek in Rotterdam om te starten in de LSH-sector, vanwege de aanwezigheid van een sterke community, programma’s, ondernemerschapsonderwijs en presentatie, test- en lab-mogelijkheden.

ontbijt collage

Kwantitatieve en kwalitatieve groei

Al die inspanningen zorgden ervoor dat de Rotterdamse LSH-sector de afgelopen jaren groeide. Kwantitatief én kwalitatief. In Rotterdam zijn inmiddels meer dan 400 LSH-bedrijven en -(zorg)organisaties gevestigd. Daarmee heeft de stad een marktaandeel van 10% in Nederland en is het een van de meest toonaangevende LSH-netwerken zijn van het land. Ook internationaal is de naam van de regio Rotterdam gevestigd. Mede dankzij de unieke samenwerking tussen Erasmus MC, Erasmus Universiteit en TU Delft binnen de zogeheten Convergence.

Ontwikkeling Erasmus MC Campus

De ontwikkeling van een nieuwe Erasmus MC Campus is de volgende stap naar een onderscheidend en internationaal opererend LSH-ecosysteem in Nederland, met Rotterdams als brandpunt. De slogan van de campus is Where tech meets healthcare. Oftewel: het wordt een levendige plek waar gezondheidszorg, technologie en ondernemerschap samenkomen en ruimte vinden in (nieuwe) gebouwen. Zorgorganisaties, innovatieve bedrijven op het gebied van gezondheid en technologie, onderwijs- en onderzoeksinstellingen werken hier in de (nabije) toekomst samen om de nieuwste technologische ontwikkelingen in de praktijk te brengen.

De rol van Rotterdam Square

De invulling en samenwerking op Erasmus MC Campus wordt verder ontwikkeld door Rotterdam Square, een stichting die op en vanuit de campus een innovatief ecosysteem gaat bouwen. De stichting gaat de Erasmus MC Campus nationaal en internationaal onder de aandacht brengen, events organiseren en acquisitie verrichten voor potentiële toetreders. Daarbij borduurt Rotterdam Square voort op het sterke en waardevolle ecosysteem dat de afgelopen acht jaar door LSH010 is neergezet.

Partners, sluit je aan bij Rotterdam Square!

De gemeente Rotterdam ondersteunt de ontwikkeling van de Erasmus MC Campus én Rotterdam Square van harte. De komende periode vindt er een warme overdracht plaats van de activiteiten van LSH010, waaronder de netwerkontbijten. Rotterdam Square gaat deze door ontwikkelen en heeft daarvoor de middelen en de slagkracht. De gemeente Rotterdam blijft betrokken en is trots dat partners uit de sector nu het voortouw gaan nemen. Rotterdam Partners blijft zich eveneens inzetten voor de LSH-sector, onder meer via acquisitie van bedrijven en medische congressen. Daarmee blijft Rotterdam Partners een belangrijke samenwerkingspartner, evenals InnovationQuarter. Uiteraard blijft ook de afdeling Economie van de gemeente Rotterdam, via Adriaan van der Giessen en Jeannette Leete, nog steeds betrokken bij verdere ontwikkelingen in het netwerk en de sector!

De gemeente Rotterdam bedankt iedereen die sinds 2014 betrokken is (geweest) bij Life Sciences & Health 010 voor de inzet, inspiratie en samenwerking. En roept alle partners uit het LSH010-netwerk op om zich aan te sluiten bij Rotterdam Square!

Op woensdag 22 maart 2023 vindt de warme overdracht van LSH010 naar Rotterdam Square plaats, en daarmee de officiële Kick Off van Rotterdam Square. Tijdens een evenement in de Tuin van Verbondenheid van het Erasmus MC zijn onder meer Constantijn van Oranje (Special Envoy TechLeap.nl), Stefan Sleijfer (Erasmus MC), wethouder Robert Simons (Haven, Economie, Horeca en Bestuur (wijken en kleine kernen) en Vastgoed) en Ellen Smit (managing director Rotterdam Square) aan het woord. Wil je hierbij aanwezig zijn? Aanmelden kan via deze link

Bron: LSH010
Datum: 21 maart 2023