Skip to main content

Telemonitoring zwangerschap thuis even veilig als opname in het ziekenhuis

Telemonitoring thuis van gecompliceerde zwangerschappen is voor de uitkomst van de zwangerschap even veilig als ziekenhuisopname. Het scheelt ligdagen en dus kosten. De moeders zijn bovendien meer tevreden over de zorg dan moeders die tijdens hun zwangerschap moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Onderzoekers van UMC Utrecht en Erasmus MC publiceren hun bevindingen in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Lancet Digital Health.

Vrouwen met een gecompliceerde zwangerschap moeten vaak in het ziekenhuis worden opgenomen. De vrouwen hebben bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, gebroken vliezen of het ongeboren kind heeft groeivertraging. Soms liggen de vrouwen wekenlang in het ziekenhuis; er worden dagelijks hartfilmpjes gemaakt, klachten gecontroleerd en de bloeddruk wordt gemeten. Daar worden ze geconfronteerd met ernstige ziekenhuisproblematiek. Dat kan hen angstig en somber maken. Bovendien missen ze hun partner en hun gezin.

Veilig

Arie FranxProf. dr. Mireille Bekker (UMC Utrecht) en prof. dr. Arie Franx (Erasmus MC) startten daarom samen een onderzoek of telemonitoring vanuit huis een veilige mogelijkheid was. Telemonitoring thuis is een veelbelovend alternatief dat voorziet in een wereldwijde behoefte in de (verloskundige) gezondheidszorg. De Covid-19 pandemie heeft op vele vlakken in de gezondheidszorg de transformatie naar digitale zorg versneld.

Bekker en Franx onderzochten veiligheid, patiënttevredenheid en kosten van telemonitoring thuis ten opzichte van ziekenhuiszorg bij gecompliceerde zwangerschappen.

Lees meer

Bron: Amazing Erasmus MC

Datum: 24 februari 2023