Skip to main content

Begin 2081 daalde in en rond het Erasmus MC het stof neer van een grote bouw- en verbouwingsoperatie. Veertig procent van het vastgoed was compleet nieuw. Maar het ziekenhuis- en universiteitscomplex is nog lang niet uit ontwikkeld.

Menno Riemersma, directeur Integrale Bouw Erasmus MC en Renate Veerkamp, accountmanager Life Sciences & Health bij de gemeente Rotterdam, vertellen hierover in de uitgave van Rotterdam in Ontwikkeling van maart 2022.

Transitiemachine

Bouwen vraagt vele jaren voorbereiding en dat geldt voor ziekenhuisbouw nog wat sterker. De aanloop naar de jongste vernieuwbouw van het ziekenhuis begon in 2002.De vergunning werd zelfs al in 1997 aangevraagd. De lange ontwikkel- en uitvoeringstermijn heeft mede te maken met de eis dat het ziekenhuis (en de medische faculteit) tijdens de bouw volledig in bedrijf moeten blijven. Intussen is alweer gestart met renovatie van de medische faculteit en het Sophia Kinderziekenhuis.

“Het Erasmus MC is een grote transitiemachine, waarbij het primaire proces leidend is”, typeert Riemersma. Renate Veerkamp,die voor de gemeente het Erasmus MC Campus-project begeleidt, zegt: “Je moet het zien als een stad in de stad. Er komen ook weer gebouwen leeg of gebouwen worden gesloopt, zoals het beddenhuis van het oude Dijkzigt. Dat maakt weer nieuwe functies of nieuwbouw mogelijk. Het is een doorgaande ontwikkeling, zowel vanwege nieuwe medische eisen als bouwkundige en installatie-technische eisen.” Een masterplan voor de periode tot 2050 voorziet in een uitbreiding met 250.000 m2; een verdubbeling van het huidige vloeroppervlak. Op de lange termijn is al nieuwbouw van het Sophia Kinderziekenhuis gepland terwijl dat nu eerst nog renovatie ondergaat.

Lees het volledige artikel in het (digitale) magazine Rotterdam in Ontwikkeling op pagina 80.